Tomyam Seafood/ Sambal Belacan...untuk hujung minggu...
Tomyam Seafood (Sotong & Udang)
By Shikin
Bahan-Bahannya
Udang dan Sotong (boleh juga gunakan ayam @ daging @ campur semua sekali, tapi better diasingkan.)
3 sudu besar pes tomyam
2 biji bawang besar - hiris bulat. Kalau dapat bawang bombay lagi best sbb rasa dia manis
5 biji cili padi - ketuk2 sket utk mendapatkan rasa pedas yang menyengat
3-4 batang serai - hiris 2,3 secara menyerong
1 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - hiris
3-4 helai daun limau purut - lurutkan daripada batangnya
1 sudu besar susu pekat manis - kali ni x letak
1 batang seleri - hiris
2 biji tomato - potong 4
karot, bunga kobis, putik jagung secukupnya - potong sesuka hati
Perahan limau nipis - ikut kemasaman yang dikehendaki
Air
Garam
Cara Membuatnya
Tuang air dalam periuk, masukkan pes tomyam, serai, lengkuas, halia, hirisan bawang besar, seleri dan cili padi. Masak sampai mendidih. (Api jangan terlalu kuat. Biar ia mendidih perlahan-lahan)
Masukkan sayur2 yang keras dulu (karot, putik jagung & bunga kobis) Biarkan seketika. Masukkan pula daun limau purut.
Masukkan udang, sotong. Didihkan sekejap.
Masukkan garam secukupnya.
Kemudian masukkan pula tomato.
Akhir sekali tuangkan perahan limau nipis dan masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.
Padamkan api. Sedia ubtuk dihidangkan.
Hidangkan panas2 bersama nasi putih dan gandingan lauk pauk yang lain.
Boleh juga dimakan bersama mee, bihun yang telah dicelur
Sambal Belacan
By Shikin
Bahan-Bahan
6 biji cili merah
5 biji cili padi
1-2 inci belacan
Air asam Jawa
Jus limau nipis/kasturi
Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara
Masukkan semua bahan (kecuali air asam jawa dan jus limau) ke dalam lesung. Tumbuk sampai lumat.
Tambahkan air asam jawa dan jus limau.
Pastikan semuanya cukup rasa.
Bolehlah dicicah bersama-sama ulam-ulaman yang disukai.
yg nie pun dh cukup lengkap utk saya....makin bertambah2lah nasi,nk2 adanya sambal belacan dan ulaman.
BalasPadambetul tu myda_ahmad, mak mentua lalu belakang pun x sedar hihihi
Padam