Ikan Masak Kicap
Ikan Masak Kicap
By Shikin
Bahan-Bahan
Ikan
Cili Sos
Kicap
Garam
Gula
Kunyit
Daun Kari
Bawang putih - mayang
Bawang Merah - mayang
Halia - hiris memanjang
Serai - potong serong
Bawang besar - potong bulat
Minyak
Air (jika perlu)
Cara-Cara
- Basuh ikan bersih-bersih. Letak garam kunyit secukupnya. Goreng sampai masak (jangan terlalu garing) ketepikan.
- Alih minyak goreng ikan tadi kedalam bekas yang lain (tingglkan sedikit shj)
- Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan daun kari sampai naik bau.
- Masukkan sos cili dan kicap secukupnya. Kacau sehingga garing. Kalau sos terlalu pekat masukkan sedikit air.
- Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati.
- Masukkan pula bawang besar. Kaup balikkan. Agak-agak bawang tu dah layu bolehlah padamkan api.
- Sedia untuk dihidangkan...
- Sebenarnya boleh masukkan bahan-bahan sampingan yang lain lagi. Kalau ada karot, bunga kubis, baby corn @ tomato masukkanlah sekali. Nak pedas sikit, ketuk2 cili api masukkan sama.
Ulasan
Catat Ulasan