Cucur Udang Bendang

Request yang tertangguh sekian lama...udang tu pulak dah dekat2 sebulan chek in dalam esbok. 

Cuma sempat buat cucur sahaja. Kuah, guna lebihan sos nasi ayam yang ntah kurun ke berapa tah...tp still elok la...

Heee...kebizian apa tah...


Cucur Udang My Style
By Shikin

Bahan- Bahan

Untuk Cucur
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastad + tepung jagung
Udang
Taugeh
Kuchai/Daun Bawang
Garam dan air suam secukupnya (Buat air garam. Masin dia tu, kira bagi sedang eloklah bila dibancuh ngan tepung nanti)
Minyak untuk menggoreng

Cara buat
  • Campurkan kedua-dua jenis tepung. Tuangkan air garam. (Guna air suam bertujuan untuk melembutkan cucur)
  • Bancuh sampai tepung sebati dan tidak berketul-ketul. Kepekatan adunan tu boleh agak-agak lah ye. Jangan pekat @ cair sangat. Biar sedang-sedang jer...( Timbuk-timbuk sikit untuk menghilangkan udara dalam tepung)
  • Masukkan udang. Gaul sebati dalam adunan tepung.
  • Masukkan pula taugeh dan kucai/daun bawang. Masa ni tepung tu kaup balikkan pelan-pelan supaya taugeh tak patah-patah atau hancur.
  • Bila semua bahan dah bergaul mesra bolehlah digoreng dalam minyak yang panas dan banyak. 
  • Angkat dan hidangkan bersama kuah kacang, tauhu goreng dan timun.

*kalau cara saya, saya  goreng dengan cara melerek tepung tu di dinding kuali. Bila masak cucur akan jadi leper dan garing.
*Boleh juga dijemput dengan tangan atau pakai sudu. Ikut keselesaan masing-masinglah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu