Gulai Haruan
Rajin pulak En. Tahiri menjala sehari dua ni. Tapi banyak dapat anak2 ikan jerr.. Ikan haruan ni ada lah 2 ekor. Tu pun yg sedang2 saja.
En. Tahiri minta saya buatkan gulai. Ok...permintaan ditunaikan tapi ada satu syarat...ikan haruan kena lah En. Tahiri yg siangkan...hihihi
Gulai Haruan
By Shikin
Bahan-Bahan
Ikan haruan - siang, potong ikut kesesuaian dan basuh bersih2.
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sdk halba campur
3 sudu besar serbuk cili
2 bgks rempah kari (Campur serbuk cili dan serbuk kari. bancuh dengan air asam jawa, jadikan paste)
Air asam jawa
santan - RM1
Air
Garam
Minyak
Bendi
Tomato
Cara-Cara
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau.
- Masukkan paste rempah kari. Masak sampai garing dan pecah minyak
- Masukkan santan. Kacau sebati.
- Apabila mendidih bolehlah masukkan ikan.
- Masukkan karot. Masak seketika.
- Perasakan dengan garam secukupnya. Rasa juga masamnya. Kalau kurang boleh tambah air asam jawa.
- Akhir sekali masukkan tomato.
- Padamkan api. Sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan