Asam Pedas Tumis
Lama tak masak asam pedas ni. Sesekali buat, best jugak...
Asam Pedas Tumis
By Shikin
Bahan-Bahan
Ikan (saya guna isi jenahak)
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 inci belacan
2 batang serai
Secekak daun kesom
1 sdt serbuk kunyit / kunyit hidup
Air asam jawa secukupnya
Bendi
Minyak
Cara-Cara
- Blend cili kering bersama-sama bawang merah, belacan, halia dan serbuk kunyit sampai halus.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan serai. Biarkan sampai naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa secukupnya. Biarkan mendidih.
- Masukkan daun kesum dan ikan. Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan bendi. Biar sampai bendi masak sempurna. Rasa masam dan masin secukupnya.
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan