Asam Pedas Tumis

Lama tak masak asam pedas ni. Sesekali buat, best jugak...


Asam Pedas Tumis
By Shikin

Bahan-Bahan
Ikan (saya guna isi jenahak)
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 inci belacan
2 batang serai
Secekak daun kesom
1 sdt serbuk kunyit / kunyit hidup
Air asam jawa secukupnya
Bendi
Minyak

Cara-Cara

  1. Blend cili kering bersama-sama bawang merah, belacan, halia dan serbuk kunyit sampai halus.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan serai. Biarkan sampai naik bau dan pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa secukupnya. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan daun kesum dan ikan. Masukkan garam secukup rasa. 
  5. Masukkan bendi. Biar sampai bendi masak sempurna. Rasa masam dan masin secukupnya.
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk dihidang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu