Kari Ikan Jenahak dengan Kacang Panjang
En. Tahiri dengan kari tak dapat dipisahkan. Nak-nak lagi bila jumpa kari jenahak...
Kari Jenahak Dengan Kacang Panjang
By Shikin
Bahan-Bahan
1 kg ikan jenahak (kali ni saya guna kepala ikan)
2 bungkus rempah kari (peket kecil) - bancuh dengan air asam jawa dan serbuk cili, jadikan pes.
1 sudu besar serbuk cili - optional
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
Air asam jawa secukupnya
Santan (beli santan siap dlm RM2)
Sedikit Minyak
Kacang Panjang
Cara-Cara
- Cuci ikan bersih2, tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari sampai kekuningan.
- Masukkan pes rempah kari, kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan, tambah sedikit air (jika perlu)
- Masukkan ikan.
- Kemudian masukkan kacang panjang.
- Pastikan kuah kari secukup rasa. (masin dan masammya. kalau kurang boleh ejas sendiri)
- Biarkan kuah mendidih.
- Padamkan api. Sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan