Sambal Belacan Dengan Ulam-Ulaman
Layan ulam cicah sambal belacan. Antara ulam-ulamnya daun selom, pucuk putan dan timu. Wallah...sedapnya makan ngan nasi panas-panas...
Sambal Belacan
By Shikin
Bahan-Bahan
6 biji cili merah
5 biji cili padi
1-2 inci belacan
Air asam Jawa
Jus limau nipis/kasturi
Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara
- Masukkan semua bahan (kecuali air asam jawa dan jus limau) ke dalam lesung. Tumbuk sampai lumat.
- Tambahkan air asam jawa dan jus limau.
- Pastikan semuanya cukup rasa.
- Bolehlah dicicah bersama-sama ulam-ulaman yang disukai.
suka makan ulam-ulaman ni..dapat juga jaga kesihatan kan.
BalasPadamkalau makan nasi ngan ulam ni mmg bertambah2lah makan...:)
PadamAdda suka sgt makan ulam2 ni..kalau kt kampung boleh dikatakan mcm benda boleh wat ulam..
BalasPadambetul tu. kalau kt kampung ulam keliling rumah. petik jer mana yg nak.
Padam