Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 20 Jun 2013

Kek Pisang Coklat Rice


Kek ni saya bakar menggunakan pemanggang ajaib. Masak elok sekata, tetapi sbb saya tak pandai nak control api saya hanguslah bahagian bawahnya. 


Bakar kek guna pemanggang ajaib ni pun tak mengambil masa yang lama, dalam 20 minit dah masak.



Kek Pisang Chocolate Rice 
Oleh:Mahani Mahpor

Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3/4 cawan gula castor
2 biji telur
1 1/2 cawan pisang berangan dilenyek 
1/2 cawan minyak masak bole guna butter cair juga
sedikit esen pisang
50 gm coklat urai 

Cara-cara:
1. Pukul telur & gula hingga kembang.
2. Kemudian masukkan pisang yang dilecek halus & esen perasa pisang.
3. Masukkan minyak masak / butter cair.
4. Akhir sekali masukkan tepung & soda bikarbonat.
5. Bakar / kukus bakar 175 C selama 1 jam atau hingga masak


Selamat mencuba! :)


1 ulasan:

  1. salam ummi..

    bestnya guna pemanggang ajaib tu kan..kek pisang tu nampak sedap juga..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini