Gulai Tulang



Gulai Tulang+Ekor


Resepi : Mak mertua K.Am

Bahan2

Untuk Tumis :-
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 kuntum bunga lawang
5-6 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari

Bahan Kisar
1 bungkus rempah kari
15 tangkai cili kering
11/2 inci halia
8-9 ulas bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan Lain
1kg tulang/daging/ekor - rebus sampai empuk
11/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
Garam secukup rasa
1 peket kecil Ajinomoto (optional ) - saya tak letak
Minyak untuk menumis


Cara-Cara
Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
Masukkan pula tulang/daing/ekor yg telah direbus dan kentang. Gaul sebati.
Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.
Perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api.
Sedia untuk dihidang.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu