Puding Roti Marble Lagik...Kikiki
Tu la...kalau dah start buat, asyik buat yang itu2 lah jugak.
Sebenarnya saya buat puding ni untuk majlis pertunangan sepupu saya, Buraidah baru-baru ni.
Tak sempat dah nak buat benda-benda lain, rasanya puding ni pilihan yang tepat sebagi buah tangan untuk majlis tersebut.
Saya buat sebanyak 2 loyang bersaiz 10 x 10. Untuk muat 2 loyang ni aduan asal saya gandakan 4. Setiap adunan 2 kali ganda.
Tu pun ada lebih sikit2 jadi saya masukkan dalam cup kecik macam dalam gambar dibawah. Bolehlah juga disantap oleh suami dan anak-anak.
PUDING ROTI MARBLE
By Shikin
Sumber : Hana Myresepi
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.
- Bahagi kepada 2. Satu adunan biarkan warna asal. Dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. Kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2.
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat.
- Ulang hingga habis! Ketika melapis @ me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
Ulasan
Catat Ulasan