Sambal Tumis Udang


Kalau hari-hari bekerja, masak mesti menu yang sesimple mungkin. Tapi hasilnya biarlah yang membuka selera yaa...

Sambal tumis macam ni memang laku kat rumah saya

Sambal Tumis Udang
By Shikin

Bahan-Bahan
Udang
Cili Kisar
Bawang besar - potong bulat
Air asam jawa / asam keping
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis



Cara-Cara
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar. Biarkan sampai pecah minyak.
  2. Masukkan udang yang telah dibersihkan. Gaul sebati.
  3. Perasakan dengan garam, gula dan air asam secukupnya.
  4. Kalau sambal agak pekat boleh tambah sedikit air.
  5. Masukkan hirisan bawang besar. Gaul sebati sehingga bawang layu/masak.
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk dihidang.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu