Sambal Tumis Udang
Kalau hari-hari bekerja, masak mesti menu yang sesimple mungkin. Tapi hasilnya biarlah yang membuka selera yaa...
Sambal tumis macam ni memang laku kat rumah saya.
Sambal Tumis Udang
By Shikin
Bahan-Bahan
Udang
Cili Kisar
Bawang besar - potong bulat
Air asam jawa / asam keping
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-Cara
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar. Biarkan sampai pecah minyak.
- Masukkan udang yang telah dibersihkan. Gaul sebati.
- Perasakan dengan garam, gula dan air asam secukupnya.
- Kalau sambal agak pekat boleh tambah sedikit air.
- Masukkan hirisan bawang besar. Gaul sebati sehingga bawang layu/masak.
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidang.
wah..sedapnya sambal udang tu..
BalasPadam