Bilis Goreng Kunyit

Haa... yang ni pun resepi simple, tapi sedap dimakan dengan nasi panas-panas. 

Dah dekat dengan Ramadhan, biasanya waktu bersahur lauk ni selalu ada. Pembuka selera... 

Saya suka...anda bagaimana??? hehehe 


Bilis Goreng Kunyit
By Shikin

Bahan-Bahan
Ikan bilis
Bawang Besar
Cili padi
Serbuk kunyit
Garam & gula - jika perlu
Minyak

Cara-cara
  1. Panaskan minyak.
  2. Goreng ikan bilis sampai garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Goreng bawang besar dan cili padi. 
  4. Bila bawang layu masukkan balik ikan bilis tadi.
  5. Masukkan juga serbuk kunyit, garam, gula dan asam keping. Gaul sebati.
  6. Padamkan api. Angkat dan toskan minyak.
  7. Sedia untuk dinikmati.

Ulasan

  1. salam...
    tayang blis goreng yer...
    memang peberet saya gaul ngn nasi panas2...
    sabar jer la..dh la hari ni posa..hihihi

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu