KUIH SAGU TELUR IKAN
En. Tahiri panggil kuih ni dgn nama kuih teluq katak. Tak gamakla pulak saya nak tulis nama tu dalam title di atas. Kuih sagu telur ikan lebih sedap didengar kottt...
Apapun nama dia, kuih ni mmg feberet En. Tahiri. Kalau beli kuih pepagi tuh, kuih ni wajib ada. So, sesekali biarlah dia makan kuih kegemaran dia hasil air tangan isteri terchenta.
Ok hubby...enjoy your kuih...
Kuih Sagu Telur Ikan
By Shikin
Resepi : Noor @ annurbeauty.blogspot.com
Bahan2 :
1 cawan sagu telur ikan
2 cawan air
3/4 cawan gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
1 sudu makan pewarna sirap ros
1 helai daun pandan
Sedikit kelapa parut
Garam secukup rasa
Cara2 :
Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
Apabila mendidih masukkan sagu. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
Angkat, tuangkan dlm acuan atau loyang yg telah digris dgn minyak.
Setelah sejuk boleh lah dipotong dan digaul dengan kelapa parut yang telah dicampur garam.
p/s : Petua agar kelapa parut x mudah basi.... kukus kelapa parut yg telah dicampur garam anggaran dlm5 minit sebelum digunakan
Ulasan
Catat Ulasan