Cucur Nasi Ikan

Cucur ni ilham daripada resepi cucur nasi ikan bilis oleh Noor Masri. Saya cuma tukar penggunaan ikan bilis tu kepada isi ikan kembung.

Kalau saya buat cucur tak derlah sukatan yang tepat . Main hentam keromo jer. Ikut bahan-bahan yang ada di dapur lah. 

Tapi anda boleh tengok resepi daripada Noor Masri ni. Ejaslah mana yang patut supaya kena dengan citarasa sendiri.
 

Cucur Nasi Ikan
By Shikin
Resepi Asal : Noor Masri

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar - hiriskan
  • 2 biji bwg putih - tak letak
  • 1/2 cwn ikan bilis - saya ganti dengan isi ikan kembung yang telag direbus
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus) - x letak
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng

Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu