Siakap Sweet Sour
Menu ulang tayang.
Kat rumah ni kalau beli siakap, sama ada masakan sweet sour atau 3 rasa.
Inilah 2 resepi yang sering mendapat tempat dihati suami dan anak-anak dapur ummi.
Agak klise kan??? Tak pernah lagi cuba masak dengan cara membakar atau mengukus siakap ni.
Mungkin di masa-masa yang akan datang ada kesempatan untuk mencuba menu-menu siakap yang lain pula...
Siakap Sweet Sour
by Shikin
Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap (berat lebih kurang 400-500gm)
1 labu bawang besar - potong dadu
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Sedikit tepung ubi
Sedikit Lada sulah
Sedikit tepung ubi
Sedikit Lada sulah
1/2 cawan air
Timun, Nenas, Karot secukupnya (potong dadu. untuk timun buang empulur tengahnya)
3-4 tangkai cili padi (optional-kalau nak pedas) - hiris
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung (optional) - bancuh dengan sedikit air. Tepung jagung ni bertujuan untuk
memekatkan kuah.
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya
- Siang ikan, basuh bersih2. Kelar ikut kesesuaian.
- Taburkan garam, lada sulah dan tepung ubi, rata-rata ke atas ikan.
- Goreng dalam minyak yang banyak, angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang lain,panaskan minyak, tumis bawang besar sampai layu. Masukkan cili kisar. Kacau sampai cili agak garing dan pecah minyak.
- Masukkan kesemua jenis sos, kacau sebati. Masukkan juga cili padi hiris - jika ada. Kemudian masukkan air secukupnya. (Agak-agak lah, supaya cukup masa nak siram atas ikan nanti)
- Masukkan timun, karot dan nenas. Masak sekejap.
- Perasakan degan garam dan gula secukupnya. Boleh juga masukkan bancuhan air tepung jagung kalau nak kuah lebih pekat.
- Padamkan api. Curahkan kuah keatas ikan yang diletakkan dalam pinggan.
- Sedia untuk di makan.
Ulasan
Catat Ulasan