Mee Lidi Goreng Hijau

Juadah berbuka hari pertama. Goreng mee lidi ajer...


MEE LIDI GORENG
By Shikin
resipi : Ummi Kuantan
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
Air secukupnya
1/2 bungkus mi lidi
sedikit minyak jagung
minyak masak secukupnya
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicindang
2 sudu besar kicap cair
1 kiub pati ayam
sedikit garam
sedikit lada sulah
10 ekor udang segar
1/2 biji kobis ~ dihiris (saya gantikan dengan sawi dan hirisan lobak merah)
sedikit serbuk lada sulah

Bahan dikisar :
2 biji cili hijau
6 biji cili padi hijau
4 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang

 Cara:
  • Didihkan air, celup/celur mi lidi, angkat dan toskan. Gaul mi lidi bersama sedikit minyak jagung sehingga rata dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak , tumis bawang besar bersama bawang putih sehingga keemasan.
  • Masukkan bahan kisar dan kacau seketika.
  • Bubuh kicap cair bersama kiub pati ayam, garam dan lada sulah. Kacau lagi.
  • Masukkan udang bersama kobis dan kacau.
  • Bubuh mi lidi dan gaul rata sehingga masak.
  • Hidangkan bersama sedikit serbuk lada sulah jikalau mahu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu