Mee Lidi Goreng Hijau
Juadah berbuka hari pertama. Goreng mee lidi ajer...
MEE LIDI GORENG
By Shikin
resipi : Ummi Kuantan
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
Air secukupnya
1/2 bungkus mi lidi
sedikit minyak jagung
minyak masak secukupnya
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicindang
2 sudu besar kicap cair
1 kiub pati ayam
sedikit garam
sedikit lada sulah
10 ekor udang segar
1/2 biji kobis ~ dihiris (saya gantikan dengan sawi dan hirisan lobak merah)
sedikit serbuk lada sulah
Bahan dikisar :
2 biji cili hijau
6 biji cili padi hijau
4 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
resipi : Ummi Kuantan
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
Air secukupnya
1/2 bungkus mi lidi
sedikit minyak jagung
minyak masak secukupnya
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicindang
2 sudu besar kicap cair
1 kiub pati ayam
sedikit garam
sedikit lada sulah
10 ekor udang segar
1/2 biji kobis ~ dihiris (saya gantikan dengan sawi dan hirisan lobak merah)
sedikit serbuk lada sulah
Bahan dikisar :
2 biji cili hijau
6 biji cili padi hijau
4 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Cara:
- Didihkan air, celup/celur mi lidi, angkat dan toskan. Gaul mi lidi bersama sedikit minyak jagung sehingga rata dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak , tumis bawang besar bersama bawang putih sehingga keemasan.
- Masukkan bahan kisar dan kacau seketika.
- Bubuh kicap cair bersama kiub pati ayam, garam dan lada sulah. Kacau lagi.
- Masukkan udang bersama kobis dan kacau.
- Bubuh mi lidi dan gaul rata sehingga masak.
- Hidangkan bersama sedikit serbuk lada sulah jikalau mahu.
Ulasan
Catat Ulasan