Roti Jala Dengan Kari Ayam
Menu berbuka puasa hari kedua.
He he...dah kena semangat menjala la pulak semenjak dua menjak ni. Sekejap-sekejap nak menjala.
He he...dah kena semangat menjala la pulak semenjak dua menjak ni. Sekejap-sekejap nak menjala.
Tapi tengok kepada stail jala tu tak berapa nak mantop lagi. Maklumlah ...penjala amatur. Kena banyak training lagi nih...
Roti Jala
By Shikin
Sumber : Kak Ummi Kuantan
Bahan:-(Saya buat half dari adunan di bawah ni)
- 750 - 850 ml air
- 410 ml susu cair (tak masuk pun)
- 600 gm tepung gandum
- 2 biji telor
- 3 - 4 sudu makan minyak
- 1 sudu teh garam
- sedikit pewarna kuning (saya letak juga perwarna hijau)
- 2 helai daun pandan - untuk merenjis
Cara-Cara:-
- Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
- Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
- Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.(saya bahagi dua adunan, satu letak warna kuning, satu lagi warna hijau)
- Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
- Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.(Saya guna acuan muncung tiga. Lorek2 je atas pan tu)
- Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar.
*Nota - bila letak adunan dalam acuan, kalau adunan keluar x laju, tambahkan sikit air dalam adunan dan kacau adun semula.
Kari Ayam My Style
By Shikin
Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam (potong kecil @ ikut suka)
2 bgks serbuk kari daging
2 senduk kerisik
Santan (saya guna santan dalam RM2.00)
2 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1/2 biji bawang besar - dimayang
1/2 inci halia - hiris memanjang
2 tangkai daun kari dilurut
Rempah 4 sekawan secukupnya (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan biji pelaga)
2 biji kentang sederhana besar (potong dadu)
Garam
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-Cara
Kari Ayam My Style
By Shikin
Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam (potong kecil @ ikut suka)
2 bgks serbuk kari daging
2 senduk kerisik
Santan (saya guna santan dalam RM2.00)
2 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1/2 biji bawang besar - dimayang
1/2 inci halia - hiris memanjang
2 tangkai daun kari dilurut
Rempah 4 sekawan secukupnya (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan biji pelaga)
2 biji kentang sederhana besar (potong dadu)
Garam
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-Cara
- Gaul serbuk kari dan kerisik dengan sedikit air hingga jadi paste. Masukkan ayam, perap sebentar.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah 4 sekawan sampai naik bau, masukkan bahan-bahan dimayang serta daun kari.Biar hingga kekuningan.
- Masukkan ayam yang telah diperap dengan rempah.Masak sehingga pecah minyak.
- Tuangkan sedikit air (qtty air bergantung dengan kadar kepekatan yang dikehendaki).
- Masukkan kentand. Biarkan mendidih.
- Tuangkan santan kedalam periuk. Masukkan garam secukup rasa.
- Api perlahan ye supaya santan tak pecah minyak. Biarkan kuah mendidih.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan