Roti Jala


First time buat roti jala guna acuan muncung tiga.Hancuss...

Kena practise banyak kali lagi supaya kejadiannya elok dan menarik dipandangan mata. Tak berapa kemas tapi kira ok la tu...

Cicah ngan serawa durian.


Roti Jala

Bahan:-(Saya buat half dari adunan di bawah ni)
  • 750 - 850 ml air
  • 410 ml susu cair (tak masuk pun)
  • 600 gm tepung gandum
  • 2 biji telor
  • 3 - 4 sudu makan minyak
  • 1 sudu teh garam
  • sedikit pewarna kuning (saya letak juga perwarna hijau)
  • 2 helai daun pandan - untuk merenjis
Cara-Cara:-
  1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
  2. Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
  3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.(saya bahagi dua adunan, satu letak warna kuning, satu lagi warna hijau)
  4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
  5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.(Saya guna acuan muncung tiga. Lorek2 je atas pan tu)
  6. Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar.
*Nota - bila letak adunan dalam acuan, kalau adunan keluar x laju, tambahkan sikit air dalam adunan dan kacau adun semula.




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu