Cucuq Ikan
Rare sekali sekala...goreng cucuq ikan utk berbuka puasa... lapaq-lapaq semuanya rasa sedap.
Makan cucuq panas-panas sambil cicah sos cili...fuhhh...
Cucur Ikan
By Shikin
Inspired by Ta
Bahan-bahan
4-5 ekor ikan kembung (temenung)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 sudu cili kisar
1/2 ulas bawang besar
1 batang cili hidup
Air suam secukupnya
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya
- Ikan direbus sehingga masak. Asingkan isi dengan tulang. Ketepikan.
- Masukkan tepung di dalam mangkuk. Tuangkan air suam secukupnya. Kacau sebati.
- Pecahkan telur. Kacau lagi.
- Masukkan bahan-bahan lain seperti isi ikan, cili kisar, bawang dan cili merah. Pastikan bahan-bahan sebati dengan adunan tepung.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Goreng dalam minyak yang banyak. Apabila masak, angkat dan toskan minyak.
- Hidangkan bersama sos yang sesuai.
*kalau suka boleh masukkan daun sup dan daun bawang yang dihiris ke dalam adunan tepung.
Ulasan
Catat Ulasan