Sup Kepala Jenahak
Selalu ja masak kari...sesekali kena masak dengan cara yang sihat.
Sup ni simple jer...
Sup Kepala Jenahak
By Shikin
Bahan-Bahan
Kepala Jenahak (saya guna sebelah je)
Rempah tumis 4 sekawan
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
10 biji lada hitam* (bahan bertanda * ditumbuk)
Capsicum (merah, hijau, kuning) - hiris memanjang
Cendawan hitam
Suhun
Karot
Bunga kubis
Tomato
Garam
Minyak
Cara
Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk serta rempah tumis. Tumis sampai kekuningan.
Masukkan air secukupnya. Apabila air mendidih, masukkan ikan, karot dan bunga kubis. Renehkan seketika.
Kemudian masukkan cendawan hitam, suhun dan capsicum.
Perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api. Masukkan kedalam mangkuk. sebelum dihidangkan tabur dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Ulasan
Catat Ulasan