Roti Jala Dengan Serawa Durian
Aduh....lama sungguh x menjala...Sekali nak menjala, jalanya x terbuka. Macam2 rupa dah jadinya.
Lama2 sekali buat macam tu lah. Habis lari semua skill. Hehehe...
Untuk resepi roti jala saya guna resepi Kak Reenkhan. Mula2 nak guna botol 3 muncung, tapi tah kenapa bila leretkan tepung x berapa nak menjadi. Akhirnya saya guna acuan roti jala biasa je...
ROTI JALA ZAM ZAM ALAKAZAM
By Shikin
Sumber : Reenkhan
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat 1 1/2 air
garam secukup rasa
2 warna yang berbeza (guna pewarna kuning saja)
1 biji telor
Cara
- Blend kesemuanya.
- Tapiskan adunan supaya tidak berketul2
- Bahagikan 2 bahagian
- Warnakan 1 bahagian warna yang berbeza dan 1 bahagian lagi warna yang lain
- Masuk kan kedalam botol muncung 3
- 1 botol picit secara melintang di atas non-stick pan
- 1 botol lagi warna yang berbeza picit secara menegak
- Biarkan roti jala masak
- Angkat daripada pan. Gulung @ lipat mengikut citarasa masing-masing
Serawa Durian
By Shikin
Bahan-Bahan
Durian
Santan
Gula
Garam
Daun Pandan (carik-carik dan simpulkan)
Cara-Cara
- Masukkan isi durian kedalam periuk. Masukkan santan. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
- Masukkan gula secukupnya. Masukkan daun pandan.
- Masukkan juga secubit garam. Teruskan memasak sehingga semuanya sebati.
- Rasa kuahnya, kalau cukup lemak dan manisnya padamkan api.
- Bolehlah dihidangkan.
- Sedap dicicah dengan roti jala atau roti.
Ulasan
Catat Ulasan