Sudi-Sudi Ikut Saya...

Sabtu, 25 Ogos 2012

Homemade Coklat


Seronok bila sesekali bermain dengan coklat. 

Teruja...tak sangka boleh buat coklat kegemaran sendiri... 

Resepi coklat yang sangat ringkas gara-gara tuan punya blog tak pernah mengikuti kelas pembuatan coklat secara ekslusif. 


Cuma lebur coklat, letak apa-apa yang disukai, kalau tak der apa nak letak biar coklat tu plain aja. Tuang dalam mould.


Sejukkan sekejap dalam fridge, kemudian keluarkan daripada mould. Bolehlah nak hias ikut kreativiti masing-masing. Boleh jugak letak dalam papercup...


Home Made Coklat
By Shikin

Bahan-Bahan
Milk Coklat Compound
Dark Coklat Compound
Coklat Compoud berperisa yang digemari (ada macam-macam perisa dan warna kat pasaran, macam yang warna hijau tu saya guna mint flavour)
Kekacang, rice buble, biskut oreo *optional ( untuk coklat plain tu sebenarnya saya letak rice buble kat dalamnya)

*Untuk coklat : saya guna coklat compound jenis coin jenama Berryls.



Cara membuatnya
  1. Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler. 
  2. Panaskan periuk yang berisi air, padamkan api. Letak mangkuk yang berisi coklat atas periuk tadi, biarkan coklat mencair sambil kacau perlahan-lahan. Pastikan coklat cair sepenuhnya. 
  3. Angkat mangkuk yang berisi coklat yang telah cair tadi, lap dibahagian bawahnya supaya wap air tak menitis kedalam coklat yang nak dituang kedalam mould
  4. Kaup balikkan coklat supaya suhunya menurun.
  5. Kemudian, bolehlah dimasukkan bahan-bahan lain seperti kekacang, rice buble dan sebagainya - jika ada - gaul rata  dan sebati. (pastikan kekacang @ rice buble di bakar sekejap supaya ia kekal rapuh)
  6. Tuang kedalam mould yang digemari.
  7. Untuk coklat perisa mint tu sebenarnya saya buat dua layer, tuangkan sedikit coklat berperisa mint dalam mould, sejukkan. Kemudian saya tuangkan coklat plain memenuhi keseluruhan mould.
  8. Ketuk-ketuk sikit mould supaya coklat memenuhi semua ruang mould secara rata.
  9. Sejukkan coklat tersebut. - boleh letak dalam petis ais (5-10 minit dah keras)
  10. Coklat yang telah keras bolehlah dikeluarkan daripada mould dan diisi dalam papercup.
  11. Simpan dalam bekas yang kedap udara.

1 ulasan:

  1. Kak.. Letak kt luar x cair ye? Sbb nk try wat utk hantaran.. Harap sudi bg tnjuk ajar.... :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini