Sambal Sotong
Sambal Sotong
By Shikin
Bahan-Bahannya
1/2 kg sotong
10-15 tangkai cili kering - blend dengan bawang besar
3 biji bawang besar - sebiji dihiris bulat2, 2 biji lagi diblend dengan cili kering
Air asam jawa
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
- Siang sotong ( ikut cara masing-masinglah, kalau saya siap buang kulit, mata, gigi dan tulangnya.). Basuh bersih2 dan toskan.
- Masukkan sotong kedalam satu bekas. (besen @ mangkuk).
- Kemudian masukkan cili kisar, air asam jawa serta gula. Gula jangan banyak sangat, lebih kurang 1-2 sudu besar. Gaulkan semua bahan sebati. Perap lebih kurang 1/2 jam.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar yang dihiris bulat sampai layu. Masukkan sotong yang telah diperap tadi.
- Masak dengan api yang perlahan sehingga cili garing dan pecah minyak. Masukkan garam.
- Rasa masin manis masam secukupnya. Kalau kurang, bolehlah ditambah apa yang patut.
- Padamkan api dan dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan