Dunia masakan dari dapur kecilku. Persembahan untuk suami tercinta dan anak-anak tersayang. Resepi di dalam blog ini telah/akan dicuba dan juga dititipkan untuk ingatan dimasa hadapan...
Kari Kepala Ikan
Dapatkan pautan
Facebook
X
Pinterest
E-mel
Apl Lain
Favourite En. Tahiri. Layan ajer...
Kan "Syurga isteri dibawah telapak kaki suami". Apa saja permintaan beliau (suruh saya masak apa-apa laa...) selagi terdaya saya tunaikan.
Ubi kayu ni hasil tanaman suami saya, En. Tahiri. Saya buatkan kerepek ubi untuknya dengan penuh rasa kasih sayang. He he...sebab lama dia duk tanya , "Ummi, ubi tu dah nak tua dah. Nak buat apa-apa ka? Saya pun jawab : abang cabutlah dulu ubi tu. nanti balik kerja kin buatla apa-apa yang patut" Kerepek Ubi Kayu by Shikin Bahan-bahan Ubi Kayu Garam Minyak Cara-cara membuatnya Kopek kulit ubi kayu dan bersihkan. Kemudian sagat ubi nipis-nipis di dalam besen yang berisi air garam. Toskan ubi sekejap (Boleh juga sagat ubi terus kedalam minyak yang panas dan ditabur sedikit garam ) Goreng ubi dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan. Angkat dan toskan. Simpan dalam bekas kedap udara.
1st try masak rendang daging guna periuk noxxa. Ambik masa tak lama. Lebih kurang 1 jam macam tu. Hasilnya...sangat memuaskan. Daging pun lembut elok ja... Resepi rendang daging yang biasa saya gunakan, cuma cara memasak menggunakan periuk noxxa memudahkan cara memasak. Rendang Daging Noxxa By Shikin Bahan-Bahan 1 kg daging - potong kecil kmdn basuh dan toskan 15 tangkai cili kering* 10 ulas bawang merah* (kisar bahan bertanda * sampai lumat) 5 batang serai - dititik 2 inci lengkuas - diketuk 2 cawan santan pekat 2 cawan santan cair 2 tangkai daun limau purut Sehelai daun kunyit - simpulkan garam secukup rasa Cara Masukkan daging, bahan kisar, serai, lengkuas dan santan ke dalam periuk. Kacau rata. Tutup periuk. Setkan butang HP pada periuk Noxxa selama 30 minit. Alihkan juga tombol tekanan kepada pressure. Tekan On dan biarkan sampai masa tamat. Setelah masa tamat, alihkan tombol tekanan ke titik steam dan lepaskan wapnya. Buka tudun
Sesetengah orang panggil biskut ni Popia Salju. Ada juga yang sebut Suci Dalam Debu. Tak kisahlah apa namanya, yang pasti biskut ni memang sedap dan sentiasa menjadi rebutan he he. Bukannya apa, sebab rasanya yang crunchy dan sedap. Makan banyak-banyak pun tak jemu sebab rasanya yang lemak-lemak manis. Hmmm...memang sedap. Cuma tang nak melipat kulit popia tu yang lambat sikit. Tapi takpa, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Ok mari kita tengok resepi Suci Dalam debu ni... Suci Dalam Debu by Shikin @ Dari Dapur Ummi Bahan-Bahannya 1 bungkus kulit popia (saiz sederhana) - kulit popia dipotong 4 secara memanjang dan dilipat 4 *updated - boleh juga digamkan dengan bancuhan tepung gandum bersama sedikit minyak masak untuk mengelakkan ia terbuka. - goreng dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan - angkat dan toskan Untuk bahan tabur 1 cawan nestum 1/2 cawan susu tepung 1/4 cawan gula - blend bahan-bahan diatas sehingga halus - golekkan kulit popia yang telah ker
Ulasan
Catat Ulasan