Biskut Suji Crystal


BISKUT SUJI CRYSTAL
Resepi: Kak Wan
Sumber: AzlitaMasam manis

Bahan A - Diayak bersama
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

Bahan B
125 gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100 gm badam kisar - di pangang (ita goreng tampa minyak dlm kuali)
1/2 sudu teh perisa vanila
200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna hijau, pink, dan kuning


  • Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
  • Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
  • Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
  • Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
  • Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap satu.
  • Cara ita - Ita bulatkan setiap doh tu 3  gm setiap satu kemudian ita satukan dan bulatkan mejadikan bentuk guli.
  • Susun doh ke dalam dulang pembakar
  • Panaskan ketuhar. Bakar doh pada suhu 150 C selama 15 - 20 minit
  • Biarkan sejuk setelah masak.
  • Kemudian salutkan dgn gula caster


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu