Biskut Suji Crystal
BISKUT SUJI CRYSTAL
By Shikin
Resepi: Kak Wan
Sumber: AzlitaMasam manis
Bahan A - Diayak bersama
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda
Bahan B
125 gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100 gm badam kisar - di pangang (ita goreng tampa minyak dlm kuali)
1/2 sudu teh perisa vanila
200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna hijau, pink, dan kuning
- Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
- Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
- Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
- Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
- Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap satu.
- Cara ita - Ita bulatkan setiap doh tu 3 gm setiap satu kemudian ita satukan dan bulatkan mejadikan bentuk guli.
- Susun doh ke dalam dulang pembakar
- Panaskan ketuhar. Bakar doh pada suhu 150 C selama 15 - 20 minit
- Biarkan sejuk setelah masak.
- Kemudian salutkan dgn gula caster
Ulasan
Catat Ulasan