Maggie Goreng

Petang ni berbuka dengan Maggie Goreng. 

Walaupun simple, ini menu kesukaan anak-anak dengan bapa dan mak anak-anak sekali. Kalau maggie bila-bila masa pun jalan...


Maggie Goreng
By Shikin

Bahan-Bahan
5 peket Maggie - rebus maggie sampai kembang. Tos dan ketepikan.
2 ulas bawang putih - ketuk2 sikit
1 senduk cili kisar
1/2 senduk sos cili
1/2 senduk sos tomato
1/4 senduk sos tiram.
Perencah Maggie(2 bungkus)  -  optional
Kicap pekat ( ikut citarasa masing-masing, sama ada nak warna maggie gelap atau tak)
Sotong, Ayam  (boleh juga letak bahan-bahan lain) - Kuantiti ikut suka masing-masing
Sawi - cuci bersih2 dan  potong pendek-pendek
Garam dan gula secukupnya.
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-Cara Membuatnya
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau.
  • Masukkan cili kisar. Biar sampai cili masak. Masukkan kesemua jenis sos, kicap dan perencah maggie. Kacau sebati.
  • Bolehlah masukkan ayam dan sotong. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  • Masukkan maggie. Gaul sebati.
  • Apabila maggie separuh masak, bolehlah masukkan sawi. 
  • Teruskan menggoreng sampai maggie dan sawi masak sempurna.
  • Hidangkan dengan taburan daun sup dan daun bawang, telur rebus, hirisan cili merah dan bawang goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu