Puding Keju...Yummy...

Buat sebagai dessert untuk berbuka puasa petang ni. 

Godek cepat-cepat sebab rushing ke KMP petang ni. Ada majlis berbuka puasa perdana.

Tu yang main lambak dalam loyang jer, tak guna mould bagai dah. Tak dan...

Pas tu potong guna pisau biasa, tak dak gerigi. Memang bentuk original nih...

Apapun, rasanya tetap mabeles..

Puding keju ni sentiasa mendapat tempat dihati anak-anak dan suami.


PUDING KEJU by Shikin
resipi : AlongRoz

Saiz 8" persegi

BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar (saya guna serbuk agar-agar peket 10gm)
1 liter Air (guna 800ml air sahaja)
120g Gula (saya kurangkan kepada 100gm)
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ( saya letak lebih kurang 150gm)
50g Mentega
CARA2:
  1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur.Kacau selalu.
  2. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
  3. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.Masukkan susu & kacau sebati.
  4. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
  5. Masukkan mentega, kacau sehingga sebati.
  6. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
  7. Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu