Apam Blossom aka Apam Polkadot
Hm...hari ni nak post entry tentang Apam Blossom atau Apam Polkadot. Ini bukan hasil masakan terkini saya ye sebab apam ni saya buat beberapa minggu sudah.
Dah abih masuk dalam perut. Cuma tak sempat nak masukkan dalam blog jer. Tak pe lah kan...
Kali pertama buat apam polkadot ni memang excited abih, tambah-tambah bila tengok comel jer dot-dot yang jadi tu.
Kali pertama buat apam polkadot ni memang excited abih, tambah-tambah bila tengok comel jer dot-dot yang jadi tu.
Cuma, bila dia buat perangai mekar setaman tu yang tak berapa syok. Dah jadi Apam mekar la pulak.
Seronok bila mencuba resepi2 yang baru. Rasa puas hati dapat buat dengan tangan sendiri. Takder la asyik orderrr memanjang.
APAM BLOSSOM
By Shikin
Sumber : AmFlora
Bahan-bahan
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus -
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus -
150gm susu segar
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
Cara-caraMasukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari
Masukan
separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan
letakkan filling (bluberry/kcg merah) ~saya letak filing strawberry~ dan masukkan separuh lagi adunan
sehingga 3/4 penuh .
Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.
(air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih)
Nota : api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah ~ni agaknya yang menjadi penyebab apam saya kembang setaman~
Ulasan
Catat Ulasan