Mee Sanggul Udang
Letak resepi aja yerr...
Mee Sanggul Udang
By Shikin
Bahan-Bahan
1 bungkus mee sanggul ~ rendam sampai lembut
3 ulas bawang putih ~ diketuk
3 sudu besar pes cili*
3 sudu besar sos tomato*
1 sudu besar kicap* (penggunaan bahan-bahan * ni ikut citarasa masing2lah. kalau nak pedas lebihkan cili, nak lebih hitam lebihkan kicap)
Garam dan gula secukupnya
300gm udang sederhana besar
2 keping fishcake (optional)
Air (kalau perlu)
Sawi
Sdikit minyak utk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sampai naik bau.
- Masukkan cili pes. Kacau sampai garing.
- Masukkan sos cili dan kicap. Kacau sebati. Masukkan juga gula.
- Rasa kuahnya, kalau kurang masin bolehlah tambah garam.
- Apabila kuah dah cukup masak masukkan udang dan fishcake. Gaul sebati.
- Kalau kuah agak pekat bolehlah tambah air secukupnya.
- Masukkan mee sanggul. Kacau rata supaya mesra dengan kuah.
- Masukkan sawi. Goreng sampai mee cukup masak.
- Padamkan api.
- Bolehlah dinikmati...
*kalau suka boleh ditabur dengan hirisan cili merah, daun sup dan daun bawang serta telur rebus
*boleh juga dimakan dengan cili jeruk
Ni jenama mee sanggul yang saya guna. |
Ulasan
Catat Ulasan