Mee Sanggul Udang

Letak resepi aja yerr...

Mee Sanggul Udang
By Shikin

Bahan-Bahan
1 bungkus mee sanggul ~ rendam sampai lembut
3 ulas bawang putih ~ diketuk
3 sudu besar pes cili*
3 sudu besar sos tomato*
1 sudu besar kicap* (penggunaan bahan-bahan * ni ikut citarasa masing2lah. kalau nak pedas lebihkan cili, nak lebih hitam lebihkan kicap) 
Garam dan gula secukupnya
300gm udang sederhana besar
2 keping fishcake (optional)
Air (kalau perlu)
Sawi
Sdikit minyak utk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sampai naik bau.
  • Masukkan cili pes. Kacau sampai garing.
  • Masukkan sos cili dan kicap. Kacau sebati. Masukkan juga gula.
  • Rasa kuahnya, kalau kurang masin bolehlah tambah garam.
  • Apabila kuah dah cukup masak masukkan udang dan fishcake. Gaul sebati.
  • Kalau kuah agak pekat bolehlah tambah air secukupnya.
  • Masukkan mee sanggul. Kacau rata supaya mesra dengan kuah. 
  • Masukkan sawi. Goreng sampai mee cukup masak.
  • Padamkan api.
  • Bolehlah dinikmati...
*kalau suka boleh ditabur dengan hirisan cili merah, daun sup dan daun bawang serta telur rebus
*boleh juga dimakan dengan cili jeruk

Ni jenama mee sanggul yang saya guna.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu