Kari Udang

Plan asal nak masak Kari Udang Thai tapi tak menjadi pulak. Last2 masak jer Kari Udang Ummi Style...


Kari Udang  My Style
By Shikin

Bahan-Bahan
1/2 kg udang (sederhana besar)
2 ulas bawang putih ~ dimayang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 bungkus serbuk kari ~ bancuh dengan sedikit air (jadikan paste)
2 pelepah daun kari ~ lurut drpd tangkai
santan (rm1.00)
1 batang karot - potong memanjang
1-2 keping asam gelugur
2 biji tomato masak - belah 4
Garam secukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :
  • Bersihkan udang (saya potong sedikit dibahagian muncung dan ekornya). Bilas dan toskan. letak tepi kejap.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga kekuningan.
  • Masukkan paste kari. Tumis sampai garing dan pecah minyak.
  • Masukkan santan. Kalau santan pekat, bolehlah tambah dengan air secukupnya. Terpulanglah nak kuah pekat atau cair. Masukkan asam gelugur.
  • Bila kuah dah mendidih masukkan udang dan karot.
  • Masukkan juga garam. Rasa masin secukupnya.
  • Masukkan tomato, biar sebentar. 
  • Padamkan api. Bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu