Kari Udang
Plan asal nak masak Kari Udang Thai tapi tak menjadi pulak. Last2 masak jer Kari Udang Ummi Style...
Kari Udang My Style
By Shikin
Bahan-Bahan
1/2 kg udang (sederhana besar)
2 ulas bawang putih ~ dimayang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 bungkus serbuk kari ~ bancuh dengan sedikit air (jadikan paste)
2 pelepah daun kari ~ lurut drpd tangkai
santan (rm1.00)
1 batang karot - potong memanjang
1-2 keping asam gelugur
2 biji tomato masak - belah 4
Garam secukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Bersihkan udang (saya potong sedikit dibahagian muncung dan ekornya). Bilas dan toskan. letak tepi kejap.
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga kekuningan.
- Masukkan paste kari. Tumis sampai garing dan pecah minyak.
- Masukkan santan. Kalau santan pekat, bolehlah tambah dengan air secukupnya. Terpulanglah nak kuah pekat atau cair. Masukkan asam gelugur.
- Bila kuah dah mendidih masukkan udang dan karot.
- Masukkan juga garam. Rasa masin secukupnya.
- Masukkan tomato, biar sebentar.
- Padamkan api. Bolehlah dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan