SIAKAP SWEET SOUR
Kalau masak siakap, selalunya sweet sour @ tiga rasa menjadi pilihan utama. Kalau masak 2 jenis ni, memang mendapat sambutan yang menggalakkan daripada suami dan anak-anak.
Kali ni siakapnya kecik2 ajer. Lebih kurang besar ikan kenbung. Tak la happening sangat bila dihidang dalam pinggan. Tapi suami dan anak-anak lagi suka, sebab bila ikan kecik boleh goreng garing-garing (kat rumah saya memang style goreng ikan nak garing-garing). Lepas tuang kuah sweet sour...mak aihhh masyuk betul rasa dia. Siap ratah-ratah tu...
SIAKAP SWEET SOUR
By Shikin
Bahan Dan Cara Membuatnya
Ikan
Ikan siakap
Garam
Serbuk lada sulah
Tepung Ubi
- Siang ikan, basuh bersih-bersih dan toskan. Lumur ikan dengan garam dan lada sulah. Tabur sedikit tepung ubi, ratakan keatas ikan.
- Goreng ikan dalam minyak yang panas dan banyak (deep fry) sampai masak. Angkat dan ketepikan.
Kuah Sweet Sour
1 biji bawang besar ~ potong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
5 biji cili padi (optional) ~ hiris
Nenas ~ potong dadu (Nenas kecil jadi saya guna satu biji.)
Timun ~ potong dadu
Garam dan gula secukupnya
Minyak
Air
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
- Masukkan kesemua jenis sos. Masak sekata.
- Masukkan cili padi, garam dan gula secukup rasa.
- Tambah air kalau kuah terlalu pekat.
- Masukkan nenas dan timun. Kacau sehingga semuanya bergaul mesra.
- Bila semua cukup masak, padamkan api.
- Curahkan kuah keatas
Ulasan
Catat Ulasan