Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 25 Ogos 2011

ALMOND LONDON

Selalu time raya, biskut ni memang menjadi pilihan di rumah saya. Budak-budak pun kalau ada spesis biskut ni atas meja, yang ni lah yang dituju dulu. Agaknya salutan coklat tu yang buat ia nampak menarik.

Almond London resepi Azlita Masam Manis ni pun sangat menarik kejadiannya. Biskutnya rapuh dan sedap. Tak macam resepi yang saya gunakan sebelum ni,  biskutnya jadi gebu dan berderai.

So, resepi ni bolehlah tersenarai dalam list biskut raya tahun-tahun akan datang. Sapa yang nak resepi tengok kat bawah.


ALMOND LONDON
Sumber : Azlita Masam Manis  
(Anggaran dalam 120 - 150 biji)


Bahan-Bahannya
250 gm butter
450 gm tepung gandum
2 sudu kecil emplex
140 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipangang


Untuk menyalut biskut 
Cawan kertas secukupmnya
Coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg di panggang 
Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga badam masak sempurna.

Ayak tepung dan emplex ketepikan

Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.

Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.

Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.

Bulatkan doh seberat 6 gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.

Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.

Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.

Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.

Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.

Boleh juga hiaskan ikut citarasa masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini