Daging Goreng Black Pepper
Menu Ramadhan 3
Hari ni saya masak lauk daging. Bukan untuk berbuka, tapi untuk sahur esok. Untuk berbuka saya main tunjuk-tunjuk ajer..
Tanya suami nak buat apa dengan daging tu, dia cakap masaklah apa-apa pun.
Suami memang macam tu, urusan masak dia akan serahkan pada saya. Apa saja saya masak dia akan makan. Tak banyak songeh. Sesekali dia teringin nak makan apa-apa baru dia request.
So, saya decide nak masak Daging Goreng Black Pepper lah, ... my style. Ok, jom tengok resepi.
by Shikin @ Dari Dapur Ummi
Bahan-bahannya
250gm daging - direbus dan dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 batang saleri - hiris dalam ketebalan 1/2 cm
1/2 cawang sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar ( tambah kalau nak pedas)
karot (boleh diganti dengan lain-lain sayur yang berkenan)
sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
- Rebus daging sampai empuk, hiris nipis-nipis dan goreng
- Asingkan sedikit minyak bekas gorengan daging, kemudian tumis bawang putih dan bawang merah sehingga garing
- Masukkan saleri
- Masukkan sos tiram, kicap cair dan lada hitam. biarkan seketika
- Masukkan air rebusan daging. kacau rata
- Masukkan hirisan bawang besar dan karot. biarkan sehingga kuah agak kering
- Sedia untuk dihidang
Ulasan
Catat Ulasan