CILI JERUK
Ni first time saya cuba buat cili jeruk. Sebelum ni pandai makan ajer. Tak sang pulak mudah ada nak membuatnya...
He he...sekarang kat rumah saya dah ada sebotol cili jeruk yang saya buat sendiri. Lepas ni senanglah, bila makan mee, bihun atau kue teow goreng ada cili jeruk sebagai penambah selera.
He he...sekarang kat rumah saya dah ada sebotol cili jeruk yang saya buat sendiri. Lepas ni senanglah, bila makan mee, bihun atau kue teow goreng ada cili jeruk sebagai penambah selera.
Terima kasih kepada pemilik asal resepi. Minta izin kopipes yerr...
Resepi Asal: K.Nor@SECUBIT GARAM
Bahan :
Bahan :
- 7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau (saya guna cili padi)
- 1 cawan air
- 1 cawan cuka
- 2 -3 sudu besar gula
Cara :
- Basuh cili dan toskan.
- Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
- Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
- Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
- Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.
Ulasan
Catat Ulasan