Ikan Talapia Goreng Bercili
Menu bersahur 2 hari lepas
IKAN TALAPIA GORENG BERCILI
by Shikin@Dari Dapur Ummi
Bahan-bahannya
1 ekor ikan (saya guna ikan talapia)
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar*
5 biji cili merah*
3 biji cili padi* (banah bertanda * dikisar kasar)
2 sudu besar pes cili
2 helai daun limau purut - hiris halu dan goreng garing
Limau kasturi
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya.
IKAN TALAPIA GORENG BERCILI
by Shikin@Dari Dapur Ummi
Bahan-bahannya
1 ekor ikan (saya guna ikan talapia)
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar*
5 biji cili merah*
3 biji cili padi* (banah bertanda * dikisar kasar)
2 sudu besar pes cili
2 helai daun limau purut - hiris halu dan goreng garing
Limau kasturi
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya.
- Bersihkan ikan, letak garam kunyit, goreng sehingga masak, ketepikan
- Panaskan minyak, masukkan cili pes, kacau sehingga garing
- Masukkan bahan-bahan yang diskisar tadi, biarkan sehingga kuahnya agak kering dan pecah minyak
- Perasakan dengan garam dan gula serta air perahan limau kasturi
- Tuangkan kuah ke atas ikan, tabur dengan hirisan daun limau purut.
- Sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan