Mee Sanggul Berempah Kari

Menu untuk ifthar Ramadhan 2.


Masak mee sanggul ni seadanya. Main bubuh apa yang ada. Biasalah, hari-hari bekerja ni semuanya mesti cepat dan pantas. Maklumlah masa yang ada agak terbatas.

Hasilnya...walaupun penat, tapi berbaloi. Puas rasanya tengok keluarga menjamah masakan hasil air tangan kita. Jom layan resepi kat bawah.

Mee Sanggul Berempah Kari
by Shikin @ Dari Dapur Ummi

Bahan-bahannya
1 peket Mee sanggul - rendam seketika dan toskan airnya
3 ulas bawang putih - diketuk
3 sudu besar pes cili
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji telur
Udang dan sotong (boleh juga guna ayam @ daging)
Sawi (boleh juga gunakan sayur-sayur lain megikut kesesuaian)
minyak untuk menumis

Cara membuatnya
  1. Goreng telur pecah-pecah (scrambled egg), ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan pes cili, kacau seketika.
  4. Masukkan rempah kari, kacau lagi sehingga garing.
  5. Masukkan semua sos.
  6. Setelah semuanya sebati masukkan udang dan sotong.
  7. Kemudian masukkan mee sanggul yang telah ditos, apabila hampir masak masukkan sayur dan telur yang digoreng tadi
  8. Sedia untuk dihidang. (Lebih sedap kalau makan bersama cili jeruk)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu