Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 16 Ogos 2011

Ikan Talapia Goreng Bercili

Menu bersahur 2 hari lepas


IKAN TALAPIA GORENG BERCILI
by Shikin@Dari Dapur Ummi

Bahan-bahannya
1 ekor ikan (saya guna ikan talapia)
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar*
5 biji cili merah*
3 biji cili padi* (banah bertanda * dikisar kasar)
2 sudu besar pes cili
2 helai daun limau purut - hiris halu dan goreng garing
Limau kasturi
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya.
  1. Bersihkan ikan, letak garam kunyit, goreng sehingga masak, ketepikan
  2. Panaskan minyak, masukkan cili pes, kacau sehingga garing
  3. Masukkan bahan-bahan yang diskisar tadi, biarkan sehingga kuahnya agak kering dan pecah minyak
  4. Perasakan dengan garam dan gula serta air perahan limau kasturi
  5. Tuangkan kuah ke atas ikan, tabur dengan hirisan daun limau purut.
  6. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini