Kari Ikan Merah Dengan Bendi
Menu favourite di Dapur Ummi.
Kari Ikan Merah Dengan Bendi
By Shikin
Bahan-Bahan
450gm Ikan Merah
5 ulas bawang merah* - dimayang
2 ulas bawang putih* - dimayang
1 sudu besar halba campur*
2 Tangkai daun kari - lurut daunnya sahaja
2 bungkus serbuk kari ikan (bancuh dengan air asam jawa)
1 cawan air asam jawa
2-3 cawan santan
Bendi / tomato
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara Membuatnya
- Panaskan minyak. Tumis bahan bahan bertanda * sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan rempah kari. Kacau sehingga rempah masak dan garing
- Masukkan santan. Kacau supaya rempah dan santan sebati
- Apabila kuah mendidih, masukkan ikan dan juga bendi.
- Masukkan garam. Rasa masam dan masin secukupnya.
- Padamkan api setelah ikan dan bendi masak.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan