Ketupat Palas
Ketupat palas ni menu wajib pada hari raya bagi orang-orang utara. Tapi saya tak berapa pandai nak membuatnya. Emak saya pun jarang buat sendiri ketupat ni. Biasanya kami tempah daripada jiran-jiran.
Dulu masa arwah emak mentua masih ada, bab nak membalut ketupat serah aja kepada dia. Saya tolong sikit-sikit bolehlah. Tu pun kadang-kadang jadi ketupat galas, tak pun ketupat betina. Last-last saya surender...
Tapi bila dia dah tak ada saya usahakan juga membalut ketupat palas ni. Walaupun tak perfect mana, setakat nak makan keluarga sendiri...bolehlah...
Dan untuk AidilAdha baru-baru ni bersama-sama emak, saya berjaya balut 2kg ketupat palas... Wow...unsangkarable sungguh... Hendak seribu daya kannn...
Ketupat Palas
by Shikin
Bahan-Bahannya
1kg pulut
1kg santan
Garam
Daun Palas secukupnya
Cara-Cara
- Kacau pulut bersama santan dan garam secukup rasa di dalam kuali sehingga separuh masak.
- Apabila pulut telah sejuk, balut dengan daun palas.
- Masukkan ketupat yang siap dibalut dalam rice cooker.
- Isikan air sehingga 3/4 daripada kuantiti ketupat.
- Masak sehingga airnya kering (semasa memasak pastikan ketupat dialih-alihkan kedudukannya, supaya ia masak sekata)
- Sedap dimakan dengan rendang atau pun gulai.
Ulasan
Catat Ulasan