Asam Pedas Tumis Ikan Kembung Dengan Bendi
Asam Pedas Tumis Ikan Kembung Dengan Bendi
by Shikin
Bahan-Bahan
5 ekor ikan kembung/temenung - siang dan bersihkan
10-15 tangkai cili kering*- boleh ejas nak pedas atau tidak
7 ulas bawang merah*
1 inci halia*
Belacan sebesar ibu jari*
1/2 sudu besar serbuk kunyit* (Blend bahan bertanda * sampai halus)
Daun kesum/ Daun Kunyit secukupnya (boleh letak salah satu @ kedua-duanya)
2 batang serai - dititik
Garam secukup rasa
Air asam jawa - agak-agak la. Janji kuah cukup masam
2-3 cawan air - ejas ikut kepekatan yan disukai
Terung/Bendi/Totato (optional)
Cara-Cara
- Panaskan minyak.
- Tumis bahan-bahan yang telah diblend sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
- Masukkan pula air. Biarkan mendidih.
- Masukkan daun kesum/daun kunyit.
- Masukkan bendi. Masak sekejap, masukkan ikan.
- Perlahankan api. Reneh kuahnya .
- Masukkan garam. Rasa masin dan masam secukupnya.
- Padam api dan hidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan