Parpu Telur
Makan dengan nasi putih dan sambal ikan bilis. Fuhh!! Terangkat...
Parpu Telur
by Shikin
Bahan-Bahannya
5 biji telur ( boleh guna telur itik atau telur ayam )
Segenggam kacang dhal atau kacang parpu ( rendam 1 - 2 jam. kalau tak rendam pun tak per)
2 ulas bawang putih
4 cawan santan (daripada 1/2 biji kelapa)
Garam secukup rasa
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit minyak ( lebih kurang 1 sudu makan)
Cara Membuatnya
- Basuh kacang parpu. Toskan.
- Isi air dalam periuk. Masukkan kacang parpu, hirisan bawang putih, serbuk kunyit dan minyak masak . Rebus sampai kacang kembang.
- Masukkan santan. Perlahankan api. Biar kuahnya mendidih.
- Pecahkan telur satu persatu dan masukkan ke dalam periuk. (Pastikan api perlahan). Biarkan telur masak.
- Perasakan dengan garam.
- Padamkan api. Curahkan dengan bahan-bahan tumis darat. Tutup periuk serta merta. (supaya bau tumisan tidak hilang)
Bahan-bahan tumis darat.
4-5 ulas bawang merah - dimayang halus
3 tangkai cili kering - potong lebih kurang 1 inci
2 tangkai daun kari - lurut daripada batangnya
sedikit minyak
-panaskan minyak.
-tumis kesemua bahan sehingga naik bau dan garing.
-curahkan ke dalam periuk parpu
Ulasan
Catat Ulasan