Daging Masak Ros
Daging Masak Ros
By Shikin
Bahan-Bahan
500 gm daging - hiris nipis
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
5 batang serai
2 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
1 cawan tomato sup
1 cawan susu cair
Garam dan gula secukup rasa
Minyak
Cara-Cara
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang dikisar (kecuali cili merah, sehingga naik bau.
- Kacau sentiasa, biarkan bahan tumisan agak garing.
- Masukkan cili merah yang telah dikisar dan tomato sup. Kacau sebati.
- Masukkan daging. Tambah sedikit air. Perlahankan api. Reneh sehingga daging agak lembut dan kuah agak kering.
- Masukkan susu cair. kacau sebati.
- Perisakan dengan garam dan gula sekupnya.
- Matikan api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan