Serawa Pisang
Sebab dah tak tau nak masak apa, asyik-asyik buat pisang goreng jer...
Maka saya buat kan serawa pisang lah pulak. Lagipun pisang ni belum masak ranum
Serawa versi saya ni tak der resepi tertentu. Cuma guna bahan-bahan asas seperti santan, gula dan pisang serta sagu biji.
Kalau buat serawa saya tak berapa gemar letak gula merah/melaka, jadi serawa saya selalunya berwarna putih.
Serawa Pisang
By Shikin
Bahan-Bahan
Pisang - potong 2 menyerong
Gula
Santan - perah santan secukupnya. Asingkan pati dengan santan cair
Sagu biji - rendam, rebus sampai kembang. Toskan
Sedikit garam
Daun pandan
Cara-Cara
- Masak santan cair dengan gula sehingga mendidih ( guna api perlahan)
- Masukkan pisang. Masak lagi. Masukkan juga daun pandan.
- Tambahkan garam ( fungsi garam adalah untuk membangkitkan lemak santan. jadi masukkan garam secukupnya)
- Masukkan sagu biji.
- Tuangkan pati santan. Masak sampai mendidih. (bila dah masuk pati santan kena berhati2 supaya kuah serawa tidak pecah minyak)
- Matikan api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan