Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 29 Oktober 2012

Ayam Masak Kicap...so simple...

Resepi simple dimple jerrr...tapi yang simple2 ni lah menjadi pujaan suami dan anak-anak.

Masak kicap ni saya buat untuk anak2 makan dengan nasi daging hari tu. (ye lah, budak2 kan kurang sket makan daging, kalau ayam laju jerrr...)

Tengok2 bukan anak2 aja yang pulun, habis ngan abahnya, tok wan dan pak2 penakan pulun sama...hehehe.



Ayam Masak Kicap
By Shikin

Bahan-Bahan
Ayam - potong kecil
Cili Sos
Kicap
Garam
Gula
Kunyit
Bawang putih - mayang
Bawang Merah - mayang
Halia - hiris memanjang
Bawang besar - potong bulat
Minyak
Air (jika perlu)

Cara-Cara
  • Basuh ayam bersih-bersih. Letak garam kunyit secukupnya. Goreng sampai masak (jangan terlalu garing)ketepikan.
  • Alih minyak goreng ayam tadi kedalam bekas yang lain (tingglkan sedikit shj)
  • Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik bau.
  • Masukkan sos cili dan kicap secukupnya. Kacau sehingga garing. Kalau sos terlalu pekat masukkan sedikit air.
  • Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati.
  • Masukkan pula bawang besar. Kaup balikkan. Agak-agak bawang tu dah layu bolehlah padamkan api.
  • Sedia untuk dihidangkan...
Sebenarnya boleh masukkan bahan-bahan sampingan yang lain lagi. Kalau ada karot, bunga kubis, baby corn @ tomato masukkanlah sekali. Nak pedas sikit, ketuk2 cili api masukkan sama. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini