Tomyam Seafood (Sotong)

Masuk resepi yerrr...


Tomyam Seafood (Sotong)
By Shikin

Bahan-Bahannya
Udang dan Sotong (boleh juga gunakan ayam @ daging @ campur semua sekali, tapi better diasingkan.)
3 sudu besar pes tomyam
2 biji bawang besar - hiris bulat. Kalau dapat bawang bombay lagi best sbb rasa dia manis
5 biji cili padi - ketuk2 sket utk mendapatkan rasa pedas yang menyengat
3-4 batang serai - hiris 2,3 secara menyerong
1 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - hiris
3-4 helai daun limau purut - lurutkan daripada batangnya
1 sudu besar susu pekat manis
1 batang seleri - hiris
2 biji tomato - potong 4
karot, bunga kobis, putik jagung secukupnya - potong sesuka hati
Perahan limau nipis - ikut kemasaman yang dikehendaki
Air
Garam


Cara Membuatnya
  • Tuang air dalam periuk, masukkan pes tomyam, serai, lengkuas, halia, hirisan bawang besar, seleri dan cili padi. Masak sampai mendidih. (Api jangan terlalu kuat. Biar ia mendidih perlahan-lahan)
  • Masukkan sayur2 yang keras dulu (karot, putik jagung & bunga kobis) Biarkan seketika. Masukkan pula daun limau purut.
  • Masukkan udang, sotong. Didihkan sekejap.
  • Masukkan garam secukupnya.
  • Kemudian masukkan pula tomato.
  • Akhir sekali tuangkan perahan limau nipis dan masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.
  • Padamkan api. Sedia ubtuk dihidangkan.
  • Hidangkan panas2 bersama nasi putih dan gandingan lauk pauk yang lain.
  • Boleh juga dimakan bersama mee, bihun yang telah dicelur

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu