Siakap 5 Rasa
Huihshh!!! Melampau betul. Tenggak2 sampai 5 rasa...
Tapi betulla memang 5 rasa pun, masam, manis, masin,pedas dan menyengat...hehehe. Kan 5 rasa tu....
Whateverlah yerrr...
Ekceli main campak bahan2 yang sedia ada keliling rumah...klau nak follow resepi org sat gi tak cukup bahan.
Ok gak lah... Yang penting,suami dan anak2 layannn...
By Shikin
Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap (sederhana besar) - bersihkan. lumur garam dan serbuk lada sulah. tabur tepung ubi rata2. ketepikan sebentar.
1 biji bawang besar - potong bulat
2 ulas bawang putih - chopped
3 tangkai cili padi - hiris
1 batang serai - hiris
1 inci halia - hiris memanjang
3 sudu besar cili mesin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plam
lada benggala
karot - hiris panjang
minyak
garam & gula secukupnya
Cara
- Goreng ikan siakap sampai masak (deep fryer). Angkat dan ketepikan.
- Tumis bawang putih, halia, serai, cili padi dan bawang besar sampai layu.
- Masukkan cili mesin. Kacau sehingga cili agak garing (jangan sampai hangit tau)
- Masukkan kesemua jenis sos. Kacau sebati. Kalau sos agak kering bolehlah masukkan sedikit air.
- Rasa kuahnya, kalau belum cukup rasa tambahlah apa yang patut. (note : sos tiram selalunya dah ada rasa masin)
- Masukkan karot dan lada benggala. Kacau sekejap.
- Padamkan api. Tuang kuah keatas ikan yang telah dihias di dalam pinggan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan