Tom Yam Siakap
Buat petang kelmarin...
Tomyam Siakap
By Shikin
Inspired by : Restoran Redza
Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap (sederhana besar)
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 biji cili merah*
2 tangkai cili padi* (qtty terpulang kepada citarasa masing-masing-lebihkan kalau nak pedas, kurangkan kalau x nak)
2 ulas bawang putih* (*tumbuk2 sikit bagi pecah, tapi jgn sampai lumat pulak)
1/2 biji lada benggala (*optional) - potong ikut suka
5 batang serai - hiris menyerong (1 batang serai tu hiris 2,3, bukan hiris nipis2 tau)
1 1/2 inci lengkuas - hiris tebal
2 inci hali - hiris tebal
4 - 5 helai daun limau purut - carik2
Jus limau nipis
Karot
Tomato - potong 4
cendawan butang, cendawan telinga, cendawan tiram - potong ikut suka ng)
1-2 sudu besar susu pekat manis
Garam dan gula
Air sejuk secukupnya
Cara-Cara Membuatnya
- Tumis bawang besar cili padi dan cili merah tanpa minyak.
- Masukkan air sejuk secukupnya untuk dijadikan kuah .
- Kemudian masukkan pula serai, lengkuas dan halia. Renehkan sehingga kuah mendidih. (saya lebih suka kalau tomyam ni lebih pedas, tp sbb makan dengan anak-anak, saya kurangkan qtty cili padinya)
- Masukkan ikan. Didihkan sekejap.
- Masukkan karot , cendawan dan lada benggala. Biar seketika.
- Masukkan garam . Masukkan juga air perahan limau nipis secukupnya. (masak tomyam ni dia kena cukup rasa masamnya, baru best)
- Masukkan susu pekat.
- Akhir sekali masukkan tomato dan terus padamkan api.
- Bolehlah dihidangkan.
- Makan masa panas2 lebih sedap.
Ulasan
Catat Ulasan