Tom Yam Siakap

Buat petang kelmarin...


Tomyam Siakap
By Shikin
Inspired by : Restoran Redza

Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap (sederhana besar)
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 biji cili merah* 
2 tangkai cili padi* (qtty terpulang kepada citarasa masing-masing-lebihkan kalau nak pedas, kurangkan kalau x nak)
2 ulas bawang putih* (*tumbuk2 sikit bagi pecah, tapi jgn sampai lumat pulak)
1/2 biji lada benggala (*optional) - potong ikut suka
5 batang serai - hiris menyerong (1 batang serai tu hiris 2,3, bukan hiris nipis2 tau)
1 1/2 inci lengkuas - hiris tebal
2 inci hali - hiris tebal
4 - 5 helai daun limau purut - carik2
Jus limau nipis 
Karot
Tomato - potong 4
cendawan butang, cendawan telinga, cendawan tiram - potong ikut suka ng)
1-2 sudu besar susu pekat manis
Garam dan gula
Air sejuk secukupnya


Cara-Cara Membuatnya
  • Tumis bawang besar cili padi dan cili merah tanpa minyak.
  • Masukkan air sejuk secukupnya untuk dijadikan kuah . 
  • Kemudian masukkan pula serai, lengkuas dan halia. Renehkan sehingga kuah mendidih. (saya lebih suka kalau tomyam ni lebih pedas, tp sbb makan dengan anak-anak, saya kurangkan qtty cili padinya)
  • Masukkan ikan. Didihkan sekejap.
  • Masukkan karot , cendawan dan lada benggala. Biar seketika.
  • Masukkan garam . Masukkan juga air perahan limau nipis secukupnya. (masak tomyam ni dia kena cukup rasa masamnya, baru best)
  • Masukkan susu pekat. 
  • Akhir sekali masukkan tomato dan terus padamkan api.
  • Bolehlah dihidangkan.
  • Makan masa panas2 lebih sedap.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu