Lok Chin lagiii....



Sekali lagi layan Lok Ching @ satay ikan yang sedap ni. Kali ni guna ikan selayang macam dalam resepi.


LOKCHING @ Satay Ikan
By Shikin
Sumber : idazs

Bahan-bahan sate:
500g isi ikan selayang – dikisar lumat 
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa – saya tak letak
1 sudu besar baking power – saya tambah

Cara :
  • Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat
  • Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
  • Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
  • Panaskan minyak dan goreng sekejap.

 sedia untuk dibakar.

  • Cucukkan pada lidi dan bakar.
Bakar atas dapur gas jer...huhuhu
  • Celup dalam kuah manis dan pedas sebelum dinikmati.
Dah siap celup kuah...fuhh...sedappp.
p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat di tangan.

Bila makan satay ikan, mestilah ada sosnya, iaitu, sos pedas dan manis, kombinasi kedua-duanya sangat memikat rasa.


SOS MANIS
Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji –dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah

Cara memasak:

  1. Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak)
  2. Masukkan air.
  3. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.
  4. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.
  5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
• Untuk sos pedas, pula, saya bahagikan sos manis yang telah dimasak tadi kepada dua bahagian, satu bahagian saya campurkan dengan sos cili supaya pedas. hihihihi (saya pun buat macam ni)



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu