Paprik Sotong
Sotong ada 4,5 ekor dalam peti ais.
Nak buat sambal @ kari macam tak cukup jerr.
Stok sayur mmg berlambak.
Sesuai untuk buat paprik.
So...paprik je lahh...
Paprik Sotong
By Shikin
Bahan-bahan
5 ekor sotong - hiris bulat
2 ulas bawang merah - mayang halus
1 ulas bawang putih - mayang halus
1 biji bawang besar - potong bulat
1 inci halia - hiris memanjang
3-4 tangkai cili padi - ketuk2 @ potong meyerong
2 batang kacang panjang - potong 11/2 inci
1/2 batang karot - hiris memanjang
bunga kobis - potong kecil
3 susu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 susu besar sos tiram
3 helai daun limau purut
Minyak masak
Garam dan gula secukupnya
Air (jika perlu)
Cara
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
- Masukkan kesemua jenis sos. Kacau seketika.
- Masukkan sotong serta kesemua sayuran. Kacau lagi. Kalau agak kering boleh tambah sedikit air.
- Kemudian masukkan bawang besar, hirisan cili padi serta daun limau purut. kacau lagi.
- Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan