Paprik Sotong

Sotong ada 4,5 ekor dalam peti ais. 
Nak buat sambal @ kari macam tak cukup jerr.
 Stok sayur mmg berlambak. 
Sesuai untuk buat paprik.
So...paprik je lahh...


Paprik Sotong
By Shikin

Bahan-bahan
5 ekor sotong - hiris bulat
2 ulas bawang merah - mayang halus
1 ulas bawang putih - mayang halus
1 biji bawang besar - potong bulat
1 inci halia - hiris memanjang
3-4 tangkai cili padi - ketuk2 @ potong meyerong
2 batang kacang panjang - potong 11/2 inci
1/2 batang karot - hiris memanjang
bunga kobis - potong kecil
3 susu besar sos cili 
1 sudu besar sos tomato 
1 susu besar sos tiram
3 helai daun limau purut
Minyak masak
Garam dan gula secukupnya
Air (jika perlu)

Cara
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
  2. Masukkan kesemua jenis sos. Kacau seketika.
  3. Masukkan sotong serta kesemua sayuran. Kacau lagi. Kalau agak kering boleh tambah sedikit air.
  4. Kemudian masukkan bawang besar, hirisan cili padi serta daun limau purut. kacau lagi.
  5. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk dihidangkan.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu