Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 10 Oktober 2011

Serawa Pisang

Saya masak serawa pisang ni malam tadi. Lepas maghrib, sambil-sambil melayan Deena dan Nuha godek-godek kejap Serawa Pisang ni kat dapur.

Pisang ni en. suami tanam kat depan rumah. Dah di agih-agih kan kepada jiran tetangga sorang sesikat. Ada lagi belen kat dapur dalam dua tiga sikat. 

Saya pula memang dah lama berhajat nak makan serawa pisang. Kena pula stok pisang ada kat rumah, jadi 'on' aje lah...

Resepi...guna resepi mak saya.


Serawa Pisang by Shikin

Bahan-bahan

10 biji pisang - sederhana masak(saya guna pisang awak)
1 cawan biji sagu (rebus sampai kembang dan toskan)
6 cawan santan (drpd sebiji kelapa)
3/4 cawan gula (boleh tambah atau kurangkan ikut kesesuaian)
secubit garam
daun pandan


Cara-cara

  1. Pisang dibuang kulit dan dipotong dua secara menyerong.
  2. Masukkan santan, pisang dan daun pandan kedalam periuk dan renehkan dengan api perlahan sehingga mendidih.
  3. Masukkan sagu, gula dan garam secukupnya. Renehkan lagi seketika.
  4. Sedia untuk dihidangkan. Serawa pisang ini sedap dimakan ketika panas mahupun sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini